Bröllop
Gifta sig i Svenska Kyrkan utomlands
Många väljer att gifta sig i svenska kyrkan utomlands, andra drömmer om att göra det, men vet inte hur. Det är ju faktiskt ett roligt alternativ, bröllop och bröllopsresa på en gång! Dessutom kan det vara ett sätt att inte behöva bjuda alla man känner och istället få en liten ceremoni tillsammans med de allra närmaste, eller kanske helt själva.
Vigsel eller kyrklig välsignelse
Att gifta sig i Svenska kyrkan i utlandet är möjligt i många länder, men inte i alla eftersom att reglerna är olika, varje land har egna regler för utländska vigslar. Ni kan få välsignelse över ett borgerligt äktenskap som har ingåtts i Sverige. Enligt lag har en borgerlig vigsel och en kyrklig vigsel samma värde. En kyrklig välsignelse över borgerligt ingånget äktenskap består av en gudstjänst där man inför gud och de närvarande, lovar varandra att vårda kärleken och stå vid varandras sida livet ut.
Att tänka på
Man bör helst beställa tid för vigseln långt i förväg, det kan vara svårt att få datum som passar. Var noga med att ta reda på vilka handlingar som behövs, och beställ dokumenten i god tid. Man betalar en avgift när man gifter sig i svenska utlandskyrkan. Kostnaden kan skilja mellan olika utlandsförsamlingar. Vigseln kan ske på andra språk om man vill, och om prästen kan och vill. Beställ också era vigselringar i god tid, i vår webb butik finns det många ringar att välja mellan och ni kan också beställa enligt egna önskemål. Kontakta oss om ni har egna idéer så hjälper vi er.
Eftersom att reglerna kan vara så olika från land till land är det bäst att kontakta utlandsförsamlingen i landet där man vill gifta sig så kan prästen där informera er om vilka handlingar ni behöver ha med er. En del kyrkor är väldigt populära, så var ute i god tid.
Om ni ska vigas enligt svensk lag i utlandet behövs oftast pass eller annan giltig identitetshandling, intyg om hindersprövning och intyg om vigsel, detta ansöker man om hos Skatteverket. Blankett för kyrklig handling/vigsel, den beställer man hos församlingen man tillhör i Sverige.
När prästen i den svenska församlingen utomlands har vigselrätt gäller ibland vigselrätt enligt svensk lag, och ibland enligt lokal lag. Om ni ska vigas enligt lokal vigselrätt kan ni behöva pass, äktenskapscertifikat eller ett personbevis som skatteverket i Sverige utfärdar och även andra dokument som de lokala myndigheterna begär i vissa länder.
På Svenska Kyrkan i utlandet SKUT:s webbplats finner du detaljerad information om vad som gäller när man gifter sig utomlands. https://www.svenskakyrkan.se/iutlandet
Om ni vill få kyrklig välsignelse i utlandet efter borgerlig vigsel kan ni behöva pass, vigsel- eller partnerskapsbevis och en blankett för kyrklig välsignelse från er församling i Sverige.
Svenska kyrkan i Spanien, Thailand, Storbritannien, Italien och Frankrike är bland de vanligaste valen för utlandsbröllop. Vigselorter utomlands – Alla Svenska kyrkans församlingar utomlands där man kan gifta sig eller få välsignelse över ett borgerligt äktenskap hittar du på följande länk: https://www.svenskakyrkan.se/hitta-kyrkan-i-andra-lander .
Var drömmer du om att gifta dig?
Vill du gifta dig utomlands?
Kyrkligt eller borgerligt? Varför?
Det går tyvärr inte längre att kommentera på detta inlägg. Du kan alltid skicka ett mail eller skriva på våra sociala medier. <3